SOCKERBEROENDE

 

Att vara addict och ha utloppen sockerberoende- ätstörning innebär ett stort lidande och det påverkar hela ens liv.

Beroende är en allvarlig sjukdom, och den drabbar vem som helst och den ger ofta starka känslor av skam och ångest. Driver ofta personen till isolering och en hel del följdsjukdomar.

 

En person med sockerberoende får en oönskad reaktion i kroppen vid intag av socker i alla former, det i sin tur påverkar hur man tänker och känner. Hjärnan blir kapad av sockret.

 

Tankebesattheten, alltså man blir oftast extremt upptagen av tankar kring godis, mat, ätande, alltså när och vad man ska äta, vart, hur mycket osv.

Man blir besatt i förhållande till socker, mat, sitt ätande och ofta sin egen kropp, både hur man själv uppfattar den, och också hur man tror att omgivningen ser på en.

Viktfobi är en stor del i sjukdomen för många.

 

Det kan te sig på många olika sätt, hetsätning varvat med svält, man laxerar, kräks och/eller tvångstränar.

Det kan handla om att äta stora mängder mat för att sedan kräkas upp den, eller restriktivt ätande, eller så överäter man, men har inget kompensatoriskt beteende,

eller så avskyr du mat överhuvudtaget det här kan se ut på en mängd olika sätt.

Kontrollförlust är ett stort kännetecken.

Du har 100% viljan att nu ska jag..men det du planerat faller , du tappar totalt kontrollen, gång efter annan, och känslan av att vara en total looser finns hos många addicts.

 

Gemensamt för många är att de kompenserar på olika sätt, det finns en stark rädsla för att gå upp i vikt eller att bli tjock.

Många klienter som jag träffar har prövat det mesta för att ha kontroll över sig och sitt ätande, man har gått i viktgrupper, testat att vatten och thé fasta, diverse olika dieter, undvika fett och bara äta light osv.

en hel del av de som hör av sig till mig har opererat sig, ex. gjort en gastric bypass operation, men mår sämre än någonsin, för i botten finns det en beroendesjukdom som personen ej har fått hjälp med att hantera.

 

Kost och näringslära är de flesta duktiga på som jag träffar,de kan det mesta om vad som är bra att äta för att ha en fungerande hjärna, kropp, många har studerat och läst varenda självhjälpsbok som går att läsa och testat många olika metoder för att hantera sin ångest, oro osv. men kommer till mig och uttrycker:

 

”Vad är det för fel på mig, varför har jag inte karaktär nog”, eller ”Jag kan ju så mycket om det här, lyckas ändå inte att hålla mig på den vägen jag har bestämt mig för, jag har verkligen ingen karaktär”, osv.

 

Jag önskar att jag kan hjälpa till att sprida hoppfullhet, att få människor att släppa sin skuld, släppa ner sina skamkrokar, att få kunskap och verktyg för att förstå sig själva och den här sjukdomen bättre, och börja klara av att leva i tillfrisknande.

Att dessa ständiga ”misslyckanden” som många upplever att de har, inte är misslyckanden, det är olika vägar för att försöka att ”hitta ut ur den galenskap” som man ofta upplever att man är inne i.

ASAM

American Society of Addiction Medicine

Den senaste definitionen av sjukdomen addiction – enligt experter i USA ( ASAM) är:

Kort definition :

-En fysisk sjukdom i hjärnan

med fysiska, psykiska, sociala och andliga konsekvenser.

-En primär sjukdom (ej orsakad av något annat )

-Den är kronisk (man har den resten av livet)

-Återkommande sjukdom, dvs den ”går i skov”

-Progredierande (blir värre om man inte gör något åt den)

-En dödlig sjukdom om den ej behandlas

-Det handlar om hjärnan och biokemin, inte karaktär och viljestyrka.

 

Men sjukdomen är behandlingsbar.

Läs mycket mer om addiction på deras hemsida

https://www.asam.org/

Läs mycket mer om forskning, kunskap och annat intressant på Bittens hemsida och köp hennes bok

www.bittensaddiction.com

 

Denna webbplats använder cookies (Sockerfria såklart!). Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.